Gdzie można stosować sufity podwieszane i z jakich płyt powstają?

Sufity podwieszane kojarzą się z budynkami biurowymi lub mieszkaniami, gdzie są stosowane jako elementy podnoszące estetykę. W budownictwie halowym sufity podwieszane pełnią zupełnie inne funkcje, odmienny jest też materiał, z którego są wykonane używane płyty. W tym przypadku będą to klasyczne płyty warstwowe, tzw. obornickie. Składają się one z warstwy termoizolacji w postaci pianki PIR oraz okładzin zabezpieczających przed czynnikami zewnętrznymi. Najczęściej są wykorzystywane w obiektach związanych z działalnością rolniczą – chlewniach, kurnikach, a nierzadko także oborach. Trafiają jednak również do hal przemysłowych oraz chłodni i mroźni.

W jakim celu montuje się sufity podwieszane w budownictwie halowym?

Najczęstszym powodem wykorzystywania płyt warstwowych do wykonania sufitu podwieszanego jest chęć zapewnienia odpowiedniej termoizolacji pomieszczenia. Dzięki tego typu konstrukcji ciepło nie gromadzi się pod dachem, a pozostaje bliżej części budynku, która jest intensywnie użytkowana. Zarówno w przypadku budynków inwentarskich, jak i przemysłowych takie ograniczenie kubatury oznacza niższe koszty ogrzewania lub chłodzenia oraz mniejsze nakłady na wentylację. W obiektach mroźniczych i chłodniach funkcjonalność niżej umieszczonej termoizolacji ma jeszcze większe znaczenie przekładając się na wzrost skuteczności chłodzenia i znacznie niższe zużycie prądu. Warto pamiętać, że sufit podwieszany to także lepsze tłumienie powstającego hałasu oraz łatwiejsze utrzymanie czystości.